lauantai 26. lokakuuta 2013

Kansalaisten ääntä ei kuunneltu opetuslautakunnassa

Syksyn politiikka on keskittynyt hyvin vahvasti koulujen lakkautuspäätöksiin. Tänään tuli vastaan prosessin ensimmäinen päätepiste. Opetuslautakunta sanoi äänestyksen jälkeen koulujen lakkautuksille kyllä ja hävisimme vastaesityksemme kanssa äänin 12-5.

Olen päässyt tämän syksyn aikana politiikan ja kansalaisvaikuttamisen ytimeen. Viestien, tapaamisten ja erilaisten keskustelujen määrä on ollut valtava. Aikaa se on vienyt. Mutta on tullut tunne, että aktiivisten kansalaisten kautta me todella voimme olla kaupunkilaisten edustajina opetuslautakunnassa ja valtuustossa, emme toimi pelkästään yhden näkökulman, eli virkamiesesitysten varassa.

Olisin toivonut, että kaikki opetuslautakunnan jäsenet olisivat antautuneet kansalaiskeskustelulle täysillä ja toteuttaneet tehtäväänsä asukkaiden valitsemana edustajana, heidän äänenään päätöksenteossa. Nyt moni päättäjä pisti päänsä pensaaseen, kieltäytyi kuuntelemasta ja toivoi, että tapaus menisi ohi mahdollisimman vähin vahingoin.

Kun tapaukseen tutustui tarkemmin, oli pakko nähdä, että lakkautuksia ei näillä tiedoin ole järkeä tehdä. Saavutettavat euromääräiset säästöt ovat lapsille koituviin haittoihin nähden minimaaliset, haitat isommat kuin meille on uskoteltu.

Teimmekin opetuslautakunnan toisen vihreän jäsenen Vaulan kanssa vastaehdotuksen, johon saimme mukaan Perussuomalaiset ja Vasemmistoliiton edustajat. Vastaesitys ei ollut radikaali, koska toivomme todella, että myös suuremmista ryhmistä olisimme saaneet joitakin esityksemme taakse. Niin ei lopulta käynyt. Ryhmäpaine pakotti demarit ja kokoomuksen äänestämään virkamiesesityksen puolesta, vaikka meidän esityksemme oli laadittu niin, että Vantaan kuuluisa talous- ja velkaohjelmakaan ei olisi esityksemme takia kärsinyt naarmuakaan.

Vastaesityksessä ehdotettiin, että päätökset, jotka tulisivat joka tapauksessa voimaan vasta vuonna 2016, tehtäisiin vasta kunnollisen ja laajan selvitystyön jälkeen. Kun säästöjä etsittäessä on lähdetty etsimään sopivia lakkautettavia kouluja, on tuijotettu tiettyjä hyvin kapeasti määriteltyjä numeroita. Kuinka monta oppilasta per neliömetri mahtuu koulutiloihin? Kuinka monta euroa menee siivoukseen? Mutta koulu ei ole vain neliömetrejä, eikä opetustilan laatua voi päätellä siivouskuluista. Hyvän kouluopetuksen järjestämiseen liittyy myös fyysinen ja sosiaalinen ympäristö. Esitimme, että tehdään laaja ja monipuolinen selvitys, jossa otetaan huomioon neliömetrien lisäksi koulujen kuntokartoitukset ja tärkeät opetuksen laatuun liittyvät tekijät. Selvitys tuotaisiin laajaan tarkasteluun sekä kansalaisille että päättäjille. Vasta kunnollisen keskustelun jälkeen katsottaisiin, mitä kouluja kannattaa lakkauttaa, jos mitään, ja minne tarvitsee mahdollisesti rakentaa uusia kouluja. Kyseessä on yksi iso kokonaisuus, joka tulisi päättää kokonaisuutena.

Lisäksi toivoimme huomioitavaksi sen, että Vantaan oppilasmäärä kasvaa tuhansilla seuraavien vuosien aikana. Jos nyt rakenteilla olevien koulurakennusten lisäksi muita uusia kouluja ei rakenneta, ja vaikka mitään ei lakkauteta, tiivistyy tilankäyttö silti nykyiseen verrattuna niin paljon, että oppilasta kohden laskettava säästö on muutamien vuosien kuluttua kokonaisuutena jo viisi miljoonaa euroa vuodessa. Jos haluaisimme pitää yllä nykyistä tilaväljyyttä, joutuisimme rakentamaan seuraavien 10 vuoden aikana useita koulurakennuksia. Kun ne jätetään rakentamatta, säästetään kymmeniä miljoonia. (Vastaesityksen muotoilu tarkemmin täällä: http://www.riikkaastrand.net/2013/10/15/vastaesitys-opetuslautakunnan-kokouksen-koulujen-lakkauttamiseen/

Aktiivisten kansalaisten ansiosta moni asia selkeni parin lakkautuspäätöstä edeltävän kuukauden aikana ja sivistysviraston tekemä ehdotus alkoi näyttää hyvin kapein perustein laaditulta. Haluankin esittää vielä suuret kiitokseni kaikille aktiivisille vantaalaisille, jotka käyttivät yökausia selvitystyöhön etsiessään taustatietoja päätösesitykseen liittyen ja järjestivät tapahtumia – viimeisimpänä upean mielenosoituksen tänään kaupungintalolla. Teitte todellakin parhaanne. Taistelu jatkuu vielä kaupunginhallituksessa ja valtuustossa loppusyksyllä.



0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu