maanantai 19. elokuuta 2013

Opetuslautakunnalle ehdotetaan koulujen lakkauttamisia

Tämän iltaisessa (19.8.2013) opetuslautakunnan kokouksessa saimme kuulla, miten Vantaan perusopetuksessa aiotaan toteuttaa talous- ja velkaohjelmassa vaadittu viiden miljoonan euron säästö tuleville kolmelle vuodelle (2014-2016). Kun vaihtoehtoina on opetuksesta tai tiloista leikkaaminen, meille lautakunnan jäsenille ehdotetaan tiloista, eli kouluverkosta karsimista. Minun korviini se kuulostaa hyvältä, jos jostain on pakko säästää. Paljon paremmalta kuin viime vuotinen ehdotus sadan kouluavustajan karsimisesta, missä olisi kajottu suoraan opetuksen laatuun.

Perusteetkin vaikuttavat järkeviltä. Joillakin alueilla oppilasmäärä laskee ja melko pienellä alueella on monta koulua. Huonokuntoisin koulu kannattaa lakkauttaa ja siirtää lapset muihin lähellä oleviin kouluihin. Pahimmassakin tapauksessa koulumatka kasvaa vain parin kilometrin verran. Se ei ole paha. Koulujen tonteista voi saada hyvän hinnan, mikä tässä taloustilanteessa on tärkeä plussa kaupungille.

Ymmärrän tietenkin myös sen, että oma lähikoulu on monelle rakas ja sen lakkauttaminen tuntuu todella ikävältä. Päätöksen myötä myös harrastustilojen määrä vähenee, kun lakkautettavien koulujen salit poistuvat käytöstä. Haittapuoliakin siis on, kuten aina kun joudutaan leikkaamaan.

Olen kuitenkin ollut pääosin positiivisesti yllättynyt Vantaan sivistystoimen innovatiivisesta otteesta tämän puolen vuoden aikana, jona olen opetuslautakunnassa päässyt asioita aiempaa lähempää seuraamaan. Säästöjä on lähdetty miettimään oikeasti asukkaiden näkökulmasta ja uusiakin polkuja on rohkeasti alettu seurata.

Varhaiskasvatuksessa on lähdetty jopa lisäämään palveluja säästöjen toivossa. Ajatus kulkee niin, että kun lisätään muutaman tunnin päivässä kestäviä kerhoja ja mahdollistetaan niin osapäivähoito, moni perhe päättää ottaa lapsensa pois kokopäivähoidosta. Näin palvelujen monipuolistaminen säästää kaupungin rahaa. Myös päivähoitoon uutuutena tuotava palveluseteli on kaupungille edullisempi ja samalla perheelle vaihtoehtoja lisäävä, muttei yhtään kunnallista päivähoitoa kalliimpi malli.

Pelkäsin etukäteen, että tästä vuodesta tulee kaamea leikkauksien vuosi ja joudun leimaamaan hirvittäviä päätöksiä, joiden takana en pysty moraalisesti seisomaan. Onneksi tilanne ainakin tällä haavaa vaikuttaisi olevan paljon positiivisempi kuin kauhukuvani.

Turpon (erityisoppilaiden siirtäminen lähikouluihin) vaikutuksia tosin vielä odottelen kauhun sekaisin tuntein. Sen osalta käytännön vaikutuksia päästään näkemään tämän lukuvuoden aikana. Toivon todella, että kaikki menee sen suhteen paremmin kuin pahimmat uhkakuvat ovat antaneet odottaa ja kouluissa löydetään hyviä malleja käytännön toteutukseen.







0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu